2006 Dünya Kupası’nda çeyrek finale kalan 8 takımdan 6’sı Avrupalı 2’si ise Güney Amerikalı’ydı. Yarı finale kalanların ise tamamı Avrupa’dandı. Yani Avrupa’nın üstünlüğü çok netti. Ben o zamanlar Avrupa futbolunun üstünlüğü olarak yorumlamıştım. 2010’a geldiğimizde yani aradan sadece 4 yıl geçtikten sonra 4 Güney Amerikalıya karşılık 3 Avrupalı kaldı. Bunda muhtemelen yetenekli Güney Amerikalıların savunma yapmayı öğrenmesinin payı büyük. Brezilya ve Arjantin2in burada olması zaten çok normal ama Uruguay ve Paraguay’ın iyi savunma yaptığını kabul etmek gerek. 2014’te Avrupa tekrar tahtını alabilecek mi? Bence zor zira Güney Amerika kolay kolay işi bırakmazken yükselen ABD ve Uzakdoğu var. Merakla beklemiyoruz tabi, hele bir 2010’dan tat alalım, şimdiye kadar alamadık ama Almanya-Arjantin ve Hollanda-Brezilya çok şey vaat ediyor.
2 yorum:
Aslında çok basit bir meseleden bahsetmiş gibi görünüyorsun ama hayır öyle değil. İşin derinine biraz inmekte fayda var. Güney Amerika'nın bir futbol kıtası olduğunu biliyoruz, futbol kültürleri birçok Avrupa ülkesinden daha ilerde. Peki neden Brezilya ve Arjantin dışında pek dişe dokunur bi başarı olmuyor? Hatta Arjantin'i de geçelim son yıllarda sadece Brezilya var. Uruguay takımı dünya kupasını 2 kez aldı. Son kupayı yine bir G. Amerika ülkesi olan Brezilya'dan alalı tam 60 yıl geçti. Peki Uruguay'ın futbolu 60 yıl öncesine göre gerileyip dibe mi vurdu? Ne oldu da dünya kupasının ilk kazananı ancak 40 yıl sonra tekrar çeyrek finale çıktı?
Herşey değişiyor, değişim evrenin karşı konulmaz bir gerçeği. Futbol da değişiyor, evrim geçiriyor. Bu değişim ile alakalı Flying Dutchman'de güzel bir yazı da var. Diyeceğim o ki, Uruguay değişen futbola ayak uyduramadığı için ne yazık ki böyle başarısız bir tablo ortaya çıktı. Yani daktilo üreten bir firma bilgisayarların daktiloların yerini alacağını düşünmeyip ısrarla daktilo yatırımı yaparsa, bu şirketin batacağı aşikarsa nasıl; aynı şekilde alt yapısını, sistemini değişen futbola uyduramayanların da başarılı olma şansı yoktur.
Güney Amerika ülkeleri savunma yapmanın önemini anladı, savunma yapınca başarılı da oluyorlar. Uruguay, Paraguay'ın buraya gelmesinde savunmalarının önemi yadsınamaz. Hatta Paraguay-Japonya maçı buna güzel bir örnek. Paraguay, Japonya'dan çok daha yetenekli ayaklara sahipti, hücum düşünüp Güney Afrika kıvraklığı ile Japonya'yı elemeyi düşünmediler ve savunma güvenliklerini ön planda tuttular ki maç 0-0 bitti, bunun pahasına yaptılar.
Çok uzattım neyse...
Bu arada oğlum o ne öyle EA sport filan fotoğrafı, reklam mı yapıyon nedir? :)
Yeni fark ettim be ea sports'un resimde olduğunu :)
Yazıyı ikiye katlamışsın ama söylediklerin açıklayıcı olmuş. Eksikleri kapatmış.
Yorum Gönder