Halepçe'de 10 binlerce kürt bütün dünyanın gözü önünde acımasızca katledilirken, kürtlerin tutunduğu ve teselli bulduğu Şivan Perwer müziği olduğunu demişti bir arkadaşım. Müziğin etkisi adına çok çarpıcı gelir bana. Müzik ve sporun(özellikle futbol) eğlence ve oyundan öte olduğu şüphe götürmez. Geçenlerde Suriye'de çatışmalara Milan-Barcelona maç süresince ara verilmişti. Düşünün ki insanoğlunun en acımasız anlarına, ölüm-kalım meselelerine dahi spor 'teneffüs' diyebiliyor.
Müzik hayatın kendisidir. Bazen yaşanılanların özeti, bazen de özlemlere çığlık olur. Ağıt, isyan, aşk, nefret, ihanet, öfke gibi değişik duygu formlarını barındırır. Müzik ortaya çıktığı toplumun duygusal tepkisi, doğduğu toprağın dokusudur. Türkiye'de 20 yıl öncesine kadar arabesk müzik hakimdi. Sebebi açık; toplum politik ve ekonomik olarak acılarla yoğrulmuştu adeta. Bunun dışında sosyolojik açıdan bakıldığında da, bir iki nesil öncesine kadar yüzde 70'i aşkın kişinin ya kendisi ya da ailesi bir şekilde köyden kente göç etmiş, adaptasyon sorunlu kuşaktı. Bu anlamda da yeni hayatında yalpalayanların eski hayatına olan özlemlerin müzik formuydu arabesk. Kürtlerin müziğine de benzer şekilde acıklı bir hava hakim olmuştu. Günümüzde her ne kadar şartlar çok iyi olmasa da geçmişle kıyasen iyileştiğinden değişik müzik formları ortaya çıkmaya başlıyor, ki bu anlamda da bir geçiş dönemi olduğunu düşünüyorum. Sonraki dönemlerde muhakkak ki değişik formlar yaygınlaşmaya başlayacaktır.
Yazı konusu olan Teq u Req, kürtçe blues rock müzik yapan bir gruptur. Teq u req, Kürtçe'de 'gürültü patırtı' anlamında yaygın kullanılan bir deyimdir. Mecaz anlamında da 'durumlar nasıl?' sorusuna cevaben 'idare eder' anlamında da kullanımı var. Grup adını bu anlamda çok orijinal buldum. Hem afili duruyor hem de mütevazi bir izlenim bırakıyor. Grup üyelerinin blues tarzı, doğunun feodal sisteminde yıllarca ezilen ve toplumda yıllarca ikinci sınıf muamelesi gören halkının sesi olarak görmesi de manidar. Bilindiği gibi blues tarzı müziği siyahların ırkçılığa, köleliğe ve haksızlığa karşı isyan nakaratı olarak doğmuştu. Kürtçe müziğini pek bilmediğimden başka bu tarzda müzik yapan grup var mı bilmiyorum ama grubun bu anlamda pek yaygın olmayan değişik bir müzik serüvenine çıktıkları açık.
1 yorum:
Harika bi müzik yapıyorlar yahu. Sözleri anlamak isterdim ama(asimilasyon beni bozmuş :) bu haliyle de şaşırtıcı derecede güzel.
Yorum Gönder