31.08.2010
Futbolun Şifreleri:Penaltı
Futbolu hobi olarak seviyor, izliyor, gazete-dergiden takip ediyoruz. Daha büyük bir adam atarak kitap okuyalım bu çok sevdiğimiz futbol hakkında dedik, aldık elimize çok konuşulan Simon Kuper'in Futbolun Şifreleri kitabını...
Kitap gerçekten son derece güzel bir kitap, futbolun matematiği, istatistiği, ekonomisi(zaten kitabın ikinci yazarı Stefan Szymanski-ismi de tam bir işkence- bir ekonomist), mantığı,cartı curtunu iyice harmanlamışlar ve güzel anektodlarla keyifle okunası bir kitap oluşturmuşlar.
Kitapta bir birinden ilginç hikayeler var, zamanım olsa da bunların en dikkat çekenlerini burdan paylaşsaydım keşke, tabi en iyisi kitabı okumak. Misal Brezilya'nın 2002'de dünya kupası şampiyonu olurken kaleci Marcos'un sakat sakat oynadığını ilk kez burda okudum. Neyse asıl paylaşmak istediğim, okurken "lan yeter şunu paylaşayım bombaymış bu" dediğim penaltı meselesi...Hikayeyi anlatmadan oyun teorisinden bahsediliyor, oyun teorisi bilgisayarın babası John von Neuman tarafından geliştirilen, "yapacağım şey senin ne yaptığına, senin yapacağın şey ise benim ne yaptığıma bağlı" paradigmasını içeren bir çalışma. Gelelim hikayeye, penaltının ardındaki oyun teorisi meselesine:
Arjantin'in kırsal bölgelerinden birinde oynanan bir maç, (penaltı düdüğü çalan) düzenbaz bir hakem, öfkeli bir oyuncu tarafından yumruklanınca, bitimine saniyeler kala ertelenir. Federasyon maçın son 20 saniyesinin bir sonraki pazar günü oynanmasına yani penaltı atışının bir sonraki pazar kullanılmasına karar verir. Bu da herkese penaltıya hazırlanmak için bir haftalık zaman dilimi verir.
Penaltı atışından bir kaç akşam önce, atışı kurtarmak zorunda olan kaleci "Gato Diaz" penaltıyı kullanacak oyuncuyla ilgili bir şey mırıldanır:
"Constante sağa atar."
Kulüp başkanı "Her zaman" dedi.
"Ama bildiğimi biliyor."
"O zaman sıçtık."
"Evet, ama ben de onun bunu bildiğini biliyorum" dedi el Gato.
Masadaki biri, "O zaman hazır ol ve sola yat" dedi.
Gato Diaz, "Olmaz. Bildiğini bildiğimi biliyor" dedi ve yatağına gitmek üzere kalktı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
İlginç bir tesadüf başka bir arkadaş ile ıyun teorisinin bu meselesini konuşmuştuk. Tabi o ekonomi okuduğundan teoriyi bene anlattı, sonra üzerine yorum yaptık.
Kitabı ben de okuyayım bir ara. Zaten futbolu seven adamlar olarak bu tür kitapları beğenmeme gibi bir durumumuz olamaz.
Zamanında bir yerde Fatih Uraz'ın Kaleciyi Vurun kitabına denk gelmiş yarısını okumuştum. İnanılmaz hikayeler vardı. O kitabı buulup hem kalan yerelerini okumak hem de okuduğum kısımlara bi daha göz atmak iyi olurdu.
murat ben de o kitabı arıyom. bulursan görüşelim
Dalga mı vgeçiyorsun ne :)
Okudum bitti. Hiç sıkılmadım ve çok keyif aldım. Futbola genel çerçeveden rasyonel olarak bakınca çoğu şeyin esasında kolayca yerli yerine oturduğunu görebilmemizi kolaylaştırıyor kitap. Tabi yer yer bu abartılmış ve olmadık sonuçlar da çıkartılmış. Ama tamamen verilere dayalı sonuç çıkarmak isteyen kitabın bu kadar da kusuru olsun.
Yorum Gönder