3.03.2019

Sevda Sokağı Komedyası

Kitap: Sevda Sokağı Komedyası
Yazar: Halide Edip Adıvar
Nacizane Puan: 2/5

Kitap Türkiye tarihinin ilk güçlü kadın figürlerinden birinden beklendiği gibi güçlü kadın karakterler etrafında kurulmuş. Arka planda Osmanlı'dan Cumhuriyete geçen bir İstanbul var, ama eski İstanbul'un Anadoludan farklı bir yer olduğu da hissettiriliyor. Tüm karakterler birilerine ayarsız bir şekilde aşık ve mutsuz, biraz yerli dizi kıvamında. Kısa, basit ve çabuk okunan bir kitap ve okurken çok büyük bir edebî eserle karşı karşıya olmadığınızı anlıyorsunuz. Ama şimdinin ticari kitaplarından ziyade, o dönem yeni yeni hikaye/roman yazmaya başlamış bir toplumun acemi yazarlarının elinden çıkmış gibi.


Sokakta tatlı bir hüzün ve sessizlik. Biraz sonra kovalarıyla çeşmeden su almaya gelen kadın sesleri, uzak mekteplerden dönen çocukların bağırarak konuşmaları bu sessizliği bozuyor. Sokağın adı ibnüssuud'dur. Fakat levhası çok eski ve siliktir. Asıl isminin üstüne bir muzip genç, büyük harflerle SEVDA yazmıştır. Esasen eski zaman usulu sevişmelere bu sokakta çok rastlandığı için mahalleli oradan "Sevda Sokağı" diye bahsederler.

26.02.2019

Tanrı'yı Kim Kullanır


Vahşice katledilen bir cumhuriyet aydınının köşe yazılarından bir seçkiler topluluğu. Köşe yazısı sıfatının, denemeleri için hafif kaçtığını belirtmek gerek. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk hakkındaki kısa ve öz denemeleri Atatürk’ün, cumhuriyetin ve devrimlerinin arkasında yatan beynin daha iyi anlaşılması için oldukça faydalı. Tabi gazetede yayınlanması nedeniyle bazı yazıların güncelliğini yitirdiğini de hatırlatalım. 

Tanrı'yı kim kullanır sorusuna -benim sadece ilk kısmına katıldığım- yazarın yine bir alıntıyla verdiği cevap ise şöyle: 

"Kötüler Tanrı'yı, Tanrı ise iyileri kullanır!.."